Popularni postovi

Vitamin E koliko je važan

 Vitamin E(alfa-tokoferola) sadrže koštunjavi plodovi, razna sjemena i biljna ulja koja su među najboljim izvorima , a značajne količine se nalaze u zelenom listnatom povrću i žitaricama,posebno brokuli,mango,spanać,paradajz,jaja...Vitamin E je snažni antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala i povoljno djeluje kod svih stanja praćenih povećanim oksidativnim stresom.


 ulje klice   za kožu lijek


Slobodni radikali oštećuju ćelije i mogu doprinijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti i raka. Organizam je također izložen slobodnim radikalima i u životnoj sredini, kao što su dim od cigarete, zagađenje vazduha i ultraljubičasto zračenje iz sunca.Prirodni vitamin E postoji u osam hemijskih oblika (alfa-, beta-, gama-, delta-tokoferol i alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol) koji imaju različite nivoe biološke aktivnosti. Alfa- (ili a-) tokoferol je jedini oblik koji zadovoljava ljudske potrebe.
Ulje pšeničnih klica adrži najviše vitamina E te suncokretovo ulje jedna kašika ovog ulja je dovoljna dnevna količina...A korisno je za bolji vid,protiv koronarnih bolesti i zaštiti srca,koži itd.

Tags:ulje,suncokretovo,vitamin E,žitarice,stres,srce,vid,koža,

Nema komentara:

Objavi komentar