Popularni postovi

Jod,manjak joda

Koliko je jod važan u životu čovjeka,posebno žene koju cijeli život prati nedostatk joda i hormonalni poremećaji vezani za rad štitnjače. Nekih 10% svjetskog stanovništva je u opasnosti od nastajanja manjka joda, jer žive na velikim visinama, gdje je voda za piće siromašna jodidom. Jodid se dodaje nekim komercijalnim solima u kućanstvu (jodirana sol).

Pri manjku joda, štitnjača nastoji uhvatiti više jodida za sintezu tireoidnih hormona i povećava se. Razina jodida u krvi i mokraći je vrlo niska. Trudnica koja ima manjak joda može dobiti dijete čiji je mozak nepravilno razvijen zbog manjka joda―stanje koje se zove kretenizam. Liječenje se sastoji od davanja joda u dozama oko 10 puta većim od preporučene dnevne količine tijekom nekoliko tjedana.

Jod je potreban za sintezu hormona štitnjače. Oko 80% joda u tijelu se nalazi u štitnjači, većina u tireoidnim hormonima. Morske školjke i ribe su bogati izvor joda. Količina jodida, oblika joda, u vodi za piće općenito ovisi o sadržaju jodida u lokalnoj zemlji.

Da nam se ne bi dešavalo da imamo probleme sa zdravljem potrebno je cijeli život da mislimo na jod i dobro zdravlje te zdravlje naše rođene djece

Nisam obraćao pažnju na jod dok nisam čuo priču Denisa Beroša sada znam da smo većina u zabludi jer ne obraćamo pažnju na manjak  joda,lugolov rastvor rješava mnogo toga u našem organizmu ,to jest popravlja što se popraviti može...nekada se ovaj lugolov rastvor koristio  i u hrani dok nisu zabranili korištenje lugolovoga rastvora a izgovor je bio da je otrov,sada su mnogiotvorili oči i nalaze taj jod i koriste kako bi spasili što se da spasiti....


Tags;jod,jodid,lugolov rastvor,kretenizam,hormoni,poremečaj hormonalni,

Nema komentara:

Objavi komentar