Popularni postovi

Slatki pelin,bejturan lijek protiv virusa?

 Slatki pelin ili bejturan kako ga zovu ima jak miris,prepoznatljiv a liči na nekoliko ljekovitih biljaka.Na primjer na gorki pelin,ambroziju,božije drvce itd.

Mirisni pelin, bejturan, koristio se kao lijek i začin. Vremenom je zaboravljen, te je bio nepoznat i mnogim travarima. Posljednjih godina se opet vraća u upotrebu. 

Bejturan je bogat brojnim ljekovitim sastojcima od kojih je najčešće spominjan i korišten artemisinin. Sadržaj artemisinina ga čini moćnim u borbi protiv virusa, bakterija, parazita, gljivica. U posljednje vrijeme se primenjuje u borbi protiv nekih vrsta malignih tumora.

U sastav bejturana ulaze karvakol, kamfor, luteolin, kvercetin, ali i oligo eleminti: magnezij, fosfor, kalcij, hlor, bakar, kalij. Zato su njegova ljekovita svojstva raznovrsna.


Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje gajenje bejturana u oblastima u kojima vlada malarija kako bi stanovništvo na dohvat ruke imalo jeftin i efikasan lijek.

Miris bejturana je vrlo jak i po tome se razlikuje od ambrozije. 

Slatki pelin raste u prirodi, na osunčanim, šljunkovitim i pjeskovitim mjestima. Kao korovska biljka se lako prilagođava te se može naći duž puteva, na brežuljcima, obodima šuma i obalama rijeka...


Tags:slatki pelin,bejturan,artemisin,lijek,virusi,


Nema komentara:

Objavi komentar