Popularni postovi

Badeljovo sjeme za jetru


Sikavica ili badelj - (Gospin trn) - Silybum marianumu narodnoj medicini kad sazri upotrebljava se list i plod za liječenje jetre, žuči i gušterače.
Badelj je jednogodišnja zeljasta biljka, korijen je mesnat,vretenast, a stabljika uspravna i višlja od 2,5m. Listovi su veliki, nazubljeni, tamnozelene boje s bodljama koje luče otrov. Površina lista presvučena je voštanom prevlakom.

Na vrhovima razgranate stabljike oblikuju se glavičasti cvatovi promjera 5-8 cm. Cvjetovi su ljubičasti, rijetko bijeli,a vanjske latice završavaju vrlo oštrim bodljikama. Plod je izdužen, jajast, dug 8-9 mm. Opna zrelog ploda je smeđa sa svijetlim pjegama i žutim prstenom. Vegetacija badelja traje 110 do 140 dana. U maju i junu 80-90 dana nakon nicanja pojavljuju se cvjetovi. Sjeme se često osipa, što je karakteristika za vrste s produženim razdobljem cvjetanja.Skupiti sjeme i listove tamo u avgustu kad dozri što se vidi po bijelim vrhovima koji su u čašicama gdje je bio cvijet.U dnu čašice je skriveno sjeme.malo ke se neće obosti na bodlje koje se nalaze oko cvijeta zato je najbolje sjeme uzimati odsijecanjem suhog cvijeta radeći u rukavicama.
Iz sjemena badelja-sikavice se izdvaja jedan sastojak koji se zove  silimarin koji je jedan od glavnih lijekova za zdravljei obnovujetre.

Tags:badelj,sikavica,ljekvoto bilje,trave,jetra,