Popularni postovi

Maslačak stiže


Maslačak stiže.Vrijeme je da mislimo o branju maslačka.Već se pojavljuju cvjetovi i mladi listovi.Ali ko nije iskopao korijena maslačka ,sada je vrijeme ,sve do kraja marta.Najbolje je sada zbog bolje ljekovitosti.Cvijet će trajati malo duže,ali se ne treba opustiti,mjesec dana začas prođe.
Ljekovito svojstvo nadzemnog dijela maslačka je da poboljšava rad jetre,poboljšava apetit,dobar je kod malokrvnosti i bolesne slezene i za želudac,za dijabetičare i bolesnu jetru odličan,trebaju svaki dan desetak svježih stabljika sažvakati,neće se pokajati.
Za dijabetes može i čaj poslužiti,kao i za već navedeno.
Pravi se ovako:Kašika suhog nadzemnog dijela maslačka sipati u 4 dcl prokuhane vode da odstoji  3 sata.Piti prije jela po šolju.
Korijen je dobar kao čaj za bolje mokrenje,za bolje lučenje želučanih sokova a i za bolju probavu i dr.već navedeno.
List se može jesti i sirov kao salata,ili u salati lakše ide i to sa sokom od limuna,to čisti krv i sve što je već nabrojano.
O maslačku ima još mnogo toga da se napiše,o tome drugi put.

tags:maslačak,ljekovite trave,lijek,ljekovito,

1 komentar:

  1. Meni je korjen maslacka pomogao protiv artritisa, bolova vise nema ! Ja pijem kafu of korjena maslacka, koja se ovdje gdje sam ja moze kupiti u instant verziji ali kafa od korjena maslacka se pravi tako sto se opere korjen, izreze na male dijelove ili samelje, zatim se ispece u rerni kao sto se pece kafa, na 250 stupnjeva i melje se isto kao kafa.Ta kafa se zove tonik za jetru ali isto tako je dobra kod artritisa i sluzi za prociscavanje krvi.

    OdgovoriIzbriši