Popularni postovi

Čisti i jača organizam

Konjogriz,cikorija - Cichorium intybusLisnata.
Cijela biljka, pogotovo mlada ima mliječnog soka. Listovi su grubo nazubljeni i podsjećaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po cijeloj biljci cvjetne glavice svijetlo plave boje. Cvjetovi su svijetloplavi, vrlo lijepi i upadljivi, skupljeni uz glavice koje izbijaju pojedinaćno na stabljici ili na granama.
Višegodišnja zeljasta biljka,visoka negdje i do1,5 m. Ima trajni, valjkasti i
vretenasti korijen izvana žuckasto-bijele boje, a iznutra bijele boje te u dnu zelene mesnate listove. Stabljika je
uspravna, čvrsta u gornjem dijelu razgranata. 
Stabljika i listovi su pokriveni
kratkim dlakama.
Bijeli izdanci cikorije su izuzetno bogati balastnim tvarima.Cikorija se koristi uglavnom u narodnoj medicini za liječenje oboljenja jetre, za jačanje, za proljetno čišćenje organizma a također pomaže pri probavljanju hrane.
Efikasan je lijek i u snižavanju kolesterola i masnih tvari u krvi i rizika koji su s time povezani,visoki krvni tlak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar. Narodna medicina koristi lisnatu cikoriju za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.
U primorskim krajevima, a sve češće i u unutrašnjosti, ta ista lisnata cikorija ima potpuno drugačiji izgled.Gorkastog je okusa iz istog razloga; zeleni listovi zadržali su istu količinu glikozida i intibina.
List se može brati tokom cijele godine a vrhovi sa cvijetom poslije,dok se korijen uzima kada žile oslabe nekad u kasnu jesen.To je iz razloga što se veoma jednostavno vadi korijen u to vrijeme dok je ranije nemoguće izvuči korijen bez nekog alata.

Tags:cikorija,ljekovita trava,