Opadanje kose,česte infekcije,ljuštenje noktiju,suha koža,perut,utiče na hormon rasta,pamćenje i učenje i duža terapija gvožđem ili bakrom itd.Unos cinka mora biti svakodnevan, jer ga organizam nema u rezervi. To će se najbolje postići raznovrsnom ishranom. Najbolji izvori cinka su namirnice životinjskog porijekla:
- ostrige (80 mg cinka na 100 g),
- teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g),
- konjsko meso (6 mg/100 g),
- žumance (4 mg/100 g),
- riba i ljuskari (1,5-3 mg/100 g)
Zatim sadrže veliku količinu cinka i integralne žitarice, mahunarke, orasi, zrna lana i susama. Ali pazite, apsorpcija cinka iz namirnica biljnog porekla je lošija nego iz namirnica životinjskog porijekla.
Znači cink je mineral kojeg ga ima u mnogim enzimima u tijelu te ima udjela u mineralizaciji kostiju, sintezi bjelančevina, pravilnu raspodjelu insulina i štednju holesterola i vitamina A,zarastanju rana, utiče na rad imunološkog sistema. Ima udjela i u regulaciji krvnog pritiska i srčanog ritma itd.
tags:minerali,antioksidansi,cink,zdrava hrana,