Popularni postovi

Plodni dani


Plodni dani
Počnite pratiti ciklus. Zaokružite prvi dan ciklusa, odnosno dan kada ste dobili menstruaciju. Pratite koliko dana menstruacija traje. Prebrojite sve dane ciklusa, uključujući i dan kada ste dobili menstruaciju. Posljednji dan svakog ciklusa dan je prije početka novog ciklusa. Pratite svoj ciklus na ovaj način sljedećih osam do dvanaest ciklusa. Što dulje pratite ciklus na ovaj način, to će ova metoda biti točnija, piše wikihow.com.Napravite tablicu s osam do dvanaest ciklusa koje ste pratili. U jedan stupac ispišite dane početka menstruacije, a u drugi stupac navedite broj dana trajanja pojedinačnog ciklusa. Tablicu koristite za previđanje plodnih dana svog trenutačnog ciklusa. Teško je odrediti točno određeni dan kada ovulirate, umjesto toga, ovaj kalendar vrlo je koristan za predviđanje niza dana tijekom kojih ste vjerojatno plodni. Prvi plodni dan ciklusa predvidite tako što ćete pronaći najkraći ciklus od svih. Od ukupnog broja dana najkraćeg ciklusa oduzmite broj 18. Broj koji dobijete oduzimanjem pribrojite trenutačni broj dana sadašnjeg ciklusa. Brojka koju dobijete označava dan u mjesecu koji je prvi plodni dan, odnosno dan kada možete ostati u drugom stanju.
Posljednji plodni dan trenutačnog ciklusa predvidite tako što ćete pronaći najdulji ciklus. Od broja dana najduljeg ciklusa oduzmite 11. Dobivenom broju broj koji dobijete oduzimanjem pribrojite broj dana svog sadašnjeg ciklusa. Broj koji dobijete označava zadnji dan plodnih dana. Raspon plodnih dana bit će kraći ili dulji, ovisno o jedinstvenu ciklusu svake žene.
Dojenje, infekcije, određeni lijekovi i druge okolnosti mogu utjecati na cervikalnu sluz, stoga svakako imajte na umu i te čimbenike. S obzirom na izgled sluzi, moći ćete predvidjeti dane u ciklusu. Na dan ovulacije sluz je obično izraženo vlažna i skliska. U danima koji prate vrhunac, posebice kada je cerviks ponovno suh, plodnost je na najnižoj razini.

Metoda cervikalne sluzi:
Vrlo je važno razumjeti ulogu cervikalne sluzi. Cervikalna sluz, zaštitna tvar na vratu maternice mijenja se ovisno o različitim razdobljima ciklusa. U vrijeme ovulacije tijelo proizvodi više cervikalne sluzi kako bi se olakšala oplodnja jajašca, stoga je upravo praćenje promjena u cervikalnoj sluzi pogodno za određivanje plodnih i neplodnih dana. Svakodnevno provjeravajte izgled cervikalne sluzi i imajte na umu različite promjene koje se događaju tijekom ciklusa. Uočene promjene bilježite na kalendaru. Na kalendar bilježite dane kada ste imali mjesečnicu, dane kada ste bili 'suhi' te dana kada je sluz bila ljepljiva, vlažna i skliska. Zabilježite i promjene po pitanju boje i mirisa te je li sluz bila mliječna ili bistra. Pridržavajte se temeljite evidencije, pogotovo na samom početku dok se još niste izvježbali.
Metoda mjerenja temperature:
Svakodnevno upisujte izmjerenu temperaturu i tako pratite svakodnevne promjene. Vrlo je važno temperaturu mjeriti svakoga dana u isto vrijeme jer temperatura varira ovisno o razdoblju dana. Najbolje je temperaturu izmjeriti odmah ujutro, a najtočniji se rezultati dobiju mjerenjem temperature u rektumu ili vagini. Prosječna temperatura u žena je od 35,5 do 36,6 stupnjeva prije ovulacije, a tijekom i nakon ovulacije od 36,1 do 37,2 stupnjeva.
Bilježite i mjerite temperaturu tijekom narednih mjeseci. Dan kada vam temperatura počinje rasti početak je plodnih dana. S vremenom ćete moći i predvidjeti dan u mjesecu kada ste najplodniji.

Kupite bazalni toplomjer. Tijelo ima najnižu temperaturu u prvom dijelu ciklusa, a kako se približava ovulacija, tako se i temperatura povećava. Nakon toga ona ostaje povišena tijekom cijelog ciklusa. Praćenje bazalne tjelesne temperature, kada je tijelo u potpunom mirovanju tijekom naredna tri mjeseca omogućit će vam prepoznati obrasce za predviđanje ovulacije. Obični toplomjeri u ovome slučaju prilično su beskorisni s obzirom na to da su postupne promjene temperature iz dana u dan tako male da ih je njime nemoguće izmjeriti.